Ansikten (region-metadata) i bilder från Photo Gallery och Picasa
För alla som använt Windows Live Photo Gallery (WLPG) eller Picasa för att ”tagga” (namnge) ansikten i bilder, kom det säkert som ett tråkigt besked att båda dessa program lades ned för några år sedan; support upphörde och ingen vidareutveckling sker längre. Programmen fungerar ju naturligtvis fortfarande, på samma sätt som de gjort från början, så länge man har dem installerade. Vill man installera dem på en ny dator behöver man ha (eller hitta) installationsfilerna och kanske fixa något extra för att få igång programmet. Åtminstone Windows Live Photo Gallery (som jag själv ännu använder 2018) har blivit svårinstallerat, men med litet fixande går det att få igång, även i Windows 10 om man så vill. På win10-datorn ställde jag in programmet att köra i kompatibilitetsläge för windows 8. Jag fick även manuellt installera SQL server compact 2005 (den installationen visar en del varningar, vilka man helt sonika bortser från). Se denna länk el. arkiverad version av samma sida.
Nyare program med stöd för att lagra ansikten som metadata
Om man nu ändå letar efter ett nyare program som kan hantera regioner (t.ex. ansikten) på motsvarande sätt som WLPG eller Picasa, tar följande länk upp en del dylika: jmoliver.wordpress.com eller arkiverad version (om den förstnämnda länken upphör att fungera). Där nämns bl.a. https://www.digikam.org/ som verkar mycket intressant – jag återkommer om/när jag får tid att testa det.
Observera att ansikts-taggarna (region / people tags) sannolikt behöver konverteras om ni byter program från Photo Gallery och ev. även från Picasa (beroende på vad ni byter till). Microsofts Photo Gallery använder sig av en äldre (då ännu egen) standard för att i bildens XMP-data* lagra regionernas storlek, placering och namn. Picasas sätt att lagra samma data i bilderna är snarlik men uppfyller, såvitt jag förstår, den standard som även Microsoft var med om att ta fram i MWG (Metadata Working Group) och som ännu är den gällande. Microsoft uppdaterade emellertid aldrig sitt eget program (Photo Gallery) med det nya sättet att skriva regiondata, och i Picasa fanns det en inställning man var tvungen att kryssa i, för att ansiktsinformationen skulle skrivas in i själva bildernas metadata och inte bara bevaras i Picasas databas – äldre versioner av Picasa kunde endast lagra regionerna i Picasa-databasen. Adobe Lightroom, ett program som många fotografer använder, har en egenhet i att det även vill ha namnen lagrade som keywords, nyckelord, för att namn-funktionaliteten skall fungera fullt ut (det gör inte Picasa heller).
För att gå över till ett nytt program kan det, av ovan nämnda anledningar, alltså krävas att man själv ser till att uppdatera metadata till den standard som krävs av det nya programmet. Se först till att ta backup på era bilder, kör programmet exiftool för att konvertera Photo Gallerys ansiktstaggar till MWG-standard, och/eller för att lägga till personer som Nyckelord, enligt instruktionerna på imoliver-sidan ovan. Testa sedan att det program ni väljer korrekt visar bilderna med de konverterade personnamnen, innan ni byter program permanent. Observera också att metadata (som t.ex. ansiktsregioner) kan försvinna, om man sparar en bild i ett alltför gammalt program eller i ett program som av någon anledning inte tar hänsyn till befintliga metadata; det kan röra sig om program som är dåligt skrivna eller som är från tiden före det att XMP-standarden existerade.
* XMP = XML-data som ligger inbakade i bildfilen och därmed följer med bilden även om den kopieras till en annan dator. Se upp med bildhanteringsprogram som bara lagrar metadata i egna databasformat, vid sidan om! XMP-sektionen följer med i filen oavsett vilket program man har använt för att organisera sina bilder och kan enkelt extraheras med t.ex. ExifTool. Om man öppnar en bildfil i programmet Anteckningar (=Notepad) eller valfritt textredigeringsverktyg hittar man personernas regioner och namn, mer eller mindre i klartext (teckenkodningen kan göra att å, ä, ö ser annorlunda ut). Klicka på miniatyrbilden till vänster för ett exempel.
Program för att kopiera ut metadata till den synliga bilden
Jag har för övrigt, för eget bruk, gjort ett program, ”XMP NamePrint”, som läser ut regionerna och skriver tillbaka dem som en del av bilden, d.v.s. som namnskyltar på en kopia av bilden (se exempel nedan). Detta för att kunna skicka kopior av kort där namnen visas, utan att mottagaren ska behöva något annat behövs än ett vanligt mejlprogram, för att se personnamnen man ursprungligen matat in som metadata i Photo Gallery eller Picasa (eventuellt fungerar mitt program även med metadata i bilder från nyare program, förutsatt att Picasa följer MWG-standarden som jag tror att det gör).
Skriv ett meddelande till mig nedan om programmet är intressant, så kan jag dela med mig av det.