Österhags hemsida

Tore Österhag gick bort 2020, i sviterna av en stroke. Därefter har hans hemsida fungerat mer eller mindre sporadiskt. Det han försökte göra upp om framtida drift innan sin död fungerade inte. Jag har därefter letat efter andra lösningar.

Jag hade hoppats att någon hembygdsförening kunde låta sidorna husera hos dem – det är där de hör hemma! Jag började med att förhöra mig hos hembygd.se (Sveriges Hembygdsförbund) där de flesta hembygdsföreningar har sina hemsidor. Det visade sig dock att det inte finns möjlighet att lägga upp en enkel mapp med statiska, ”surfbara”, html-filer hos dem; man kan endast lägga till filer som blir nedladdningsbara, och det är inte vad som behövs i det här fallet.

När nu ingen annan bryr sig om hemsidan så skulle den ha försvunnit, och det var just vad Tore inte ville – han ville att folk skulle kunna hitta till hans artiklar och släktforskning. Så jag har nu förbarmat mig och lagt till litet utrymme för att härbärgera hans hemsida på webbhotellet jag själv anlitar. Att den inte ligger kvar på adressen osterhag.se får du stå ut med, Tore… liksom och att det står Tärby i adressen… när ditt material har så mycket mer med grannsocknen Gingri att göra! Den nya adressen är (åtminstone för närvarande):

tärby.se/osterhag

Det mesta av Tores hemsida finns även bevarat för eftervärlden på archive.org (https://web.archive.org/web/20181113021657/http://osterhag.se/) oavsett webbsidans status. Men versionen på archive.org är långsam och inte helt fullständig (alla släktled går inte att följa).

3 reaktioner till “Österhags hemsida

 • 2022-02-15 kl. 19:40:39
  Permalink

  Hej Andreas
  Och tack för att du tagit initiativet att ta hand om Tores material. Tråkigt att han gått bort, skulle gärna velat träffa honom personligen. Kom i kontakt med hans hemsida via artikeln om mina morbröder Hjortvall. Och Hans Svensson som han skrivit om är min mfmf. Är själv aktiv i GöteborgsRegionens Släktforskare sedan ett halvt år.
  Som sagt, synd att ingen vill ta sig an materialet. Tycker det vore något för t ex Borås Släktforskare. Det krävs ju inte jättemycket lagringsutrymme att härbärgera det.
  Tack och hej!

  Svar
 • 2022-03-13 kl. 23:31:35
  Permalink

  Tusen tack för att du tagit dig an Tore Österhags material och upplåter plats för det!
  Jag har visserligen de båda böckerna om Michelssläkten men detta är mer lättöverskådligt.

  Svar
  • 2022-03-19 kl. 08:33:19
   Permalink

   Tack!
   Jag kan tillägga att släktutdraget som använts för hemsidan dock är avgränsat till människor som med största sannolikhet är avlidna, medan de finns med i boken (d.v.s. personer födda på 1900- och 2000-talet).

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *