Ekonomibrev – vad är frimärket värt?

Jag skulle skicka ett brev c:a 300 g med posten och hade en rulle frimärken av typen EKONOMIBREV. Eftersom det inte tydligt gick att hitta på Postnords hemsida vad de skulle vara värda ringde jag supporten:

– Du har plats två …. hundra i kön.

Lade på.

Jag skrev därefter en fråga till Postnord på Facebook, men då jag inte fått svar vid dagens slut skickade jag även en mejlfråga. Några dagar senare fick jag två olika svar från Postnords kundtjänst, båda felaktiga skulle det visa sig!

Det första svaret från PostNords kundtjänst var att dessa frimärken kunde användas på samma sätt som nya Sverige-frimärken, eftersom de var valörlösa (fel). Det andra svaret jag fick var att ekonomifrimärken var värdelösa och inte gick att använda längre (också fel).

Det korrekta svaret i december 2020, är att frimärken med texten ekonomibrev är värda 6 kr. De kan inte användas som valörlösa frimärken längre (ej heller för föreningsbrev eller B-post).

Jag hittade ovanstående svar på en oberoende sida, som återgav en numera borttagen sida på Postnord. Jag fann uppgiften så tillförlitlig att jag redan hade postat mitt brev – frankerat med 11 av mina frimärken, vilket motsvarar de 66 kr som 250–500 g brevfrakt kostade vid denna tidpunkt – när jag fick de felaktiga svaren från Postnords kundtjänst. En vecka senare fick jag även en bekräftelse på att jag gjort rätt – ett riktigt svar och en ursäkt:

” Jag ber om ursäkt för tidigare kollegas svar. Ekonomifrimärken säljs inte längre, men de går fortfarande att använda. Idag har de ett värde på 6 kr, du måste alltså frankera upp med andra frimärken för att komma upp i dagens porto, till exempel 11* kr för 50 g. […] Postnord SE”

* OBS, kontrollera senaste portotabell… nov. 2021 gäller 12 kr för 50 g och snart kanske 13… Se portotabell-brev-inrikes

2 reaktioner till “Ekonomibrev – vad är frimärket värt?

 • 2021-03-26 kl. 08:21:46
  Permalink

  Har precis satt på ett ekonomifrimärke och tänkte skriva dit ett B eller vad det nu var man skrev på sådana brev. Då får jag väl istället sätta dit ett ekonomifrimärke till, dvs 2x6kr. Hoppas det kommer fram och då kommer jag ju fortare bli kvitt mina gamla ekonomifrimärken, när jag måste sätta på dubbelt.

  Svar
  • 2021-03-30 kl. 08:54:02
   Permalink

   Ja… så illa är det. Den som köpte på sig valörlösa ekonomifrimärken i tron att antalet (1) alltid skulle bestå, misstog sig (bland dem finns jag).

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *