Förenklad kopiering av källhänvisningar från ArkivDigital till Disgen

Nedanstående ser kanske krångligt ut… men är till stor hjälp om man använder (eller vill använda) det strukturerade källträdet i Disgen. Och installationen som krävs är egentligen inte svår. Läs bara i lugn och ro igenom texten, gärna högt för er själv – eller be någon med mer datorvana om hjälp med installation och förståelse.

För den som vill snabba upp inmatningen av källor/källhänvisningar och kart-koordinater i släktforskningsprogrammet Disgen, har jag gjort ett AutoHotKey-skript vid namn DgHelper, som delar upp kopierade ”sammansatta” källdata från ArkivDigitals kyrkbokshandlingar och placerar dem i de fält i Disgen där de hör hemma, genom att man trycker Ctrl+K för denna speciella ”klistra in”-funktion.

Förberedelser (första gången)
1. Installera AutoHotKey: Välj ”Download AutoHotkey Installer”. Ladda ner och installera ver. 1.1.x, från https://autohotkey.com/.

2. Ladda ner DgHelper (mitt skript) från https://github.com/andreas1974/dgHelper
Tryck på ”Clone or Download” och sedan på ”Download Zip”. Klicka er in i den nedladdade zip-filen och leta upp filen DgHelper.ahk. Kopiera den filen till skrivbordet (eller till din dokumentmapp e.d. där du vet var den finns och kan hitta den).

Aktivera DgHelper
Dubbelklicka på DgHelper-filen. En grön ikon med bokstaven H visas i Windows meddelandefält (längst ned till höger): 
Det betyder att skriptet är aktiverat. Skriptet behöver på detta sätt aktiveras på nytt efter omstart av datorn (det kan även ställas in att köras igång automatiskt, samtidigt som Windows startar).

Förenklad kopiering av källhänvisningar

1. Kopiera källhänvisning från Arkiv Digital som vanligt, t.ex. snabbkommandot Ctr+Alt+1 i Chrome.


AD:s källhänvisning hamnar genom kopieringen i din dators ”urklipps-minne”. En sådan hänvisning kan se ut så här: ”Alboga (P) AI:3 (1830-1844) Bild 16 / sid 21 (AID: v42918.b16.s21, NAD: SE/GLA/13002)” och är som synes sammansatt av många delar.

2. Tryck Ctrl+K i en tom källhänvisningsruta i Disgen.

Genom att hålla nere tangenten Ctrl medan du klickar en gång på bokstaven K, aktiverar du DgHelper-skriptet, som delar upp Arkiv Digitals källhänvisning och placerar dess beståndsdelar i fälten enligt bilden nedan. Automatiskt sätts även ”Prefix” till ”p” och ”Koppla till” till ”ArkivDigital”. 

Hela källhänvisningen kopieras dessutom oförändrad in i anteckningsfältet vilket kan vara bra om man i efterhand märker att man lagt hänvisningen på fel plats i källträdet (då finns källans namn ändå att tillgå i hänvisningens anteckning).

 


På sidan för nedladdning av DgHelper (https://github.com/andreas1974/dgHelper) finns en mer omfattande beskrivning och en länk till en film som visar vad skriptet mer kan göra: DgHelper kan även lägga till den källa som är överordnad hänvisningen i Disgens källträd, ta hand om datum och längre transkriptioner från textdokument – som då placeras in som ”citat” – samt dela upp och klistra in koordinater kopierade från hitta.se.

Jag har skrivit detta lilla skript (hjälpprogram) för eget bruk men det står alla fritt att använda det. Jag hoppas att fler ska tycka att det är till nytta.

4 reaktioner till “Förenklad kopiering av källhänvisningar från ArkivDigital till Disgen

 • 2021-10-06 kl. 15:47:47
  Permalink

  Hej, ett mycket bra verktyg som jag haft mycket nytta av. Kommer det någon uppdatering till Disgen 2021?

  Svar
  • 2021-10-06 kl. 16:49:42
   Permalink

   Jag kör Disgen 8.x, så det är om jag skulle ladda ner en testversion av 2021 och göra uppdateringen innan testperioden går ut. Men det tar ju alltid sin lilla tid, och jag har inte bruk för det själv, så det vore enbart för att det är roligt att höra att det är till nytta för dig och andra!
   Har du koll på vad som inte fungerar i 2021, så får du gärna beskriva. Är det så stora skillnader i programmet att kopieringsskriptet inte fungerar alls?

   Svar
   • 2021-10-18 kl. 16:16:07
    Permalink

    Hej Andreas!

    Jag är en släktforskare sedan många år och har använt ditt AutoHotKey skript sedan du skrev det, och tycker att det underlättar inmatningen av data i källträdet. Det är nog många med mig som använder det.
    Nu sedan jag installerat DG2021 så fungerar det inte som förut. Det beror på att sidan ”Källhänvisning i källan” har fått en annan layout så inmatade uppgifter hamnar i fel fält eller uteblir.
    Det vore bra om du kunde se om det går att fixa till. Många skulle nog bli glada om det kunde lösas.

    Jag har skrivit ett dokument med text och bilder på vad som inte fungerar, som jag kan skicka dig. (Till din mail kanske?)

    Med vänlig hälsning Roland Malmqvist

    Svar
 • 2022-01-14 kl. 10:23:39
  Permalink

  Skriptet är uppdaterat och fungerar numera även (hjälpligt) i Disgen 2021. Tack till Roland som hittat kvardröjande problem och hjälpt till att testa lösningar!

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *