Johan Magnussons familj i Stora Stensered

Min mormors farfar hette Anders Magnusson. Porträttet av honom och hans hustru Adolfina ”Fina” Andersdotter hänger än idag i storarummet i Stensered, Kölingared, bredvid porträttet av min mormors morföräldrar.

Adolfina och Anders. Anders var bror till Johan Magnusson om vars familj detta inlägg handlar.
Adolfina och Anders. Anders var bror till Johan Magnusson om vars familj detta inlägg handlar.

Anders Magnussons föräldrar, Magnus och Sara, födda i Sandhem, var på 1820-talet torpare på torpet Hästhagen i Knätte där också några av deras barn föddes. 1832 kom familjen som ”brukare” (ungefär arrendatorer) till en av gårdarna i Stora Stensered och det var där som Anders föddes 1835. Detta inlägg ska dock handla om en av Anders äldre bröder, Johan.

Den första ovanliga notisen om Johan gäller en piga på Årås:

Johan Magnusson försökt avstå

”Johan ?? 13 Junii 1848 anmäld att wara
fästad vid Pigan Johanna Jonasdotter på
Årås; [försökt? förlikt?] afstå”.  Osäker på dess innebörd.

Johan arbetar i alla fall som dräng på Årås säteri 1849-1852, innan även han blir brukare på en 5/24 mantals Stensered Storegård (d.v.s. inte föräldragården), tillsammans med sin hustru Maja Cajsa Jansdotter (f. 1828-09-18 i Blidsberg).
I husförhörslängden flyttar de 1854 till en annan sida i samma bok, där de återfinns som inflyttade 1854. Eventuellt bor de alltså nu på ännu en annan Storegård.
På denna Stensered Storegård är ovannämnda Johanna Jonasdotter piga! Där finns även en fosterson Johan Alfred Gustafsson född 1844-04-17 i Blidsberg.

Johan och Maja Cajsa får (åtminstone) fyra barn under åren 1854-1862: Emelie, Hulda, Henning och Frans.

Allteftersom jag har följt familjen framåt i tiden genom husförhörsböckerna har jag sökt efter familjemedlemmarna i ”Sveriges dödbok”, ett sökbart register som omfattar 1900-talet, men utan att hitta någon av dem. Det gjorde mig övertygad om att strax nå fram till en husförhörslängd där det stod att de utflyttat till N. Amerika. Men orsaken till att ingen av dem återfanns som döda under 1900-talet var så mycket hemskare.

1864 dör Johan Magnusson i smittkoppor och året därefter 1865 utplånas familjen fullständigt – hustrun och de tre barn som ännu var i livet drabbas och dör av lungsot. Sonen Henning hade dött redan 1862.

samtliga döda

Fostersonen Johan Alfred hade dock, turligt nog, flyttat till Tumlan där han bodde från 1854-1855 innan han kom tillbaka till Stensered, nu som dräng i Karl Johan Nilssons och Kristina Linds familj i Lilla Stensered. (Inom parentes kan tilläggas att det 1867 kom en Johan Magnus Ruckman som brukare till den andra brukningsdelen av Lilla Stensered – sannolikt släkt på min morfars sida på något sätt).
1866 kom fostersonen Johan Alfred tillbaka till vår släkt i Stora Stensered igen, nu till Anders Magnusson, alltså till sin fosterfaders bror. Där han blev kvar i två år innan han rymde till Amerika 1868.

2 reaktioner till “Johan Magnussons familj i Stora Stensered

 • 2018-08-05 kl. 16:58:01
  Permalink

  Johan Manusson ( Sedermera Ljungqvist och Youngqvist i USA) Var min morfars pappa.

  Svar
  • 2018-08-05 kl. 18:29:28
   Permalink

   Är det fostersonen som jag skrev om, som var din morfars far? Han som jag skriver om som ”Johan Alfred Gustafsson” och som var född 1844-04-17 i Blidsberg?

   Kallade han sig Magnusson?

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *