Reolink-kamera med prepaid SIM – en kalkyl

Efter några månaders tester av en Reolink övervakningskamera (egenhändigt inköpt) vill jag dela med mig av mina resultat, i synnerhet med fokus på val av abonnemang för kameror som inte har tillgång till gratis internet genom hushållets wifi. I mitt fall har en 4G-router inhandlats och försetts med ett SIM-kort med förbetald pott.

Det finns numera förbetalda SIM-kort som är relativt billiga och som kopplar upp sig mot den mobilmast som har bäst täckning på platsen – de som utfärdar SIM-korten uppger sig ha avtal med alla de stora operatörerna. Detta kan vara ett alternativ till att skaffa ett tilläggsabonnemang för platser som saknar wifi men där man ändå behöver ständig tillgång till internet. I synnerhet gäller detta för apparater med ytterst liten dataförbrukning, t.ex. rörelsesensorer eller dörr- och fönstervakter som inte är ”pladdriga”. Det finns kort med giltighet t.ex. 5 år (ev. 10), eller 1-årskort med möjlighet till påfyllning och förlängning.

Min tanke var att även apparater som övervakningskameror, som normalt sett är mycket data-intensiva, skulle kunna fungera tillsammans med prepaid SIM i en 4G-router, och under vissa förutsättningar t.o.m. bli billigare än ett ordinärt mobiltelefonabonnemang (eller tilläggskort). Mina tankar och kalkyler följer nedan, men ni som läser detta behöver dra era egna slutsatser utifrån vilken kamera ni har och vad tilläggsabonnemang kostar, samt om er nuvarande operatör har tillräckligt bra täckning på platsen. [Efter att ha bytt SIM-kortsleverantör 2024 ser kalkylen bättre ut!]

Förutsättningar (krav) för att prepaid SIM ska kunna utgöra ett alternativ för att koppla upp en övervakningskamera till internet

  • Övervakningen behöver gälla en plats som inte besöks ofta och/eller kameran behöver gå att stängas av på distans (mobil-app) inför väntade besök.
  • Kvaliteten på de filmer som ska skickas över internet (vid upptäckt av intrång) behöver kunna sättas ned till ett minimum. I mitt eget försök har jag en RLC-820A Reolink-kamera, som vid nedställning av kvalitet skickar mejl med bifogad 30 s film som håller sig omkring 800-900 kB i storlek, vilket får sägas är mycket litet för en film.
  • Live view (”titta genom kameran” på distans) måste gå att ställa in så att den 4G-uppkopplade kameran inte kör igång automatiskt närhelst man startar kamerans programvara på dator eller mobiltelefon. Det kan vara en programvara där man har lagt upp andra (wifi-uppkopplade) enheter som man vill kontrollera oftare eller hantera på ett annat sätt.
  • Heartbeat-frekvens och storlek (se nedan):

Även om samtliga tre inledande villkor uppfylls finns det alltså ytterligare en parameter att ta hänsyn till, kamerans Heartbeats, en parameter som kan vara svår att känna till i förväg. Det visade sig nämligen att SIM-kortets saldo minskade även under dagar då kameran inte hade reagerat på något eller skickat några meddelanden eller aviseringar. Efter många supportmejl till en mycket vänlig och tillmötesgående supportavdelning på Reolink fick jag beskedet att deras ”heartbeats” sker var 20 sekund och att varje sådant meddelande konsumerar nästan 0,5 kB.

Kalkyl av ett 500 MB SIM-korts varaktighet med Reolink-kamera som aldrig skickar filmer

0,5 kB per ”heartbeat”
1,5 kB/60 s
90 kB/60 min
2160 kB/24 h

500 MB SIM i en 4G-router, kan köpas för mellan 250-350 kr per 500 MB och fyllas på på distans. Kortens giltighet kan variera mellan 3 år och (kanske) ända upp till 10 år. Mitt kort gäller upp till 5 år, innan det fysiska kortet måste bytas.
231 dagar är det antal dagar som kortet skulle räcka endast för att skicka sina ”hjärtslag” (heartbeats) till Reolinks server för att hålla upp eller kontrollera kommunikationen. Med egna tester då och då kan man räkna med att behöva 1000 MB (två påfyllningar) om året vilket innebär en kostnad på 50-60 kr i månaden utslaget över året. Detta behöver man jämföra med kostnaden för ett extra SIM-kort till sitt nuvarande abonnemang eller ett separat data-abonnemang vilka sannolikt kan ligga i samma härad.

… vilket innebär en kostnad om c:a 100 kr om året! <– ny beräkning utifrån refillkostnad 8€ för 1 GB/år hos Droam (se nedan för uppgifter om nytt kort, och lägre kostnader).

Tillägg 2024: Jag har fått överge det SIM-kort som jag först hade och gjorde de första kostnadsberäkningarna på, eftersom den svenska leverantören av detta kort SmartLarm inte svarade på något av mina tre mejl och inte återkom efter tre meddelanden till växeltelefonist, som uppgav att hon lämnat vidare dessa till den ansvarige. SIM-kortet slutade nämligen fungera, och uppgifterna på Smartlarms sida stämmer inte: De kan inte längre meddela när kortet börjar ta slut, och supporten hos kommunikationsföretaget som Smartlarm köper sina kort från är visserligen mycket trevlig, men uppgav att de inte längre kan bistå med ”usage data reports”, utan återförsäljaren ska förse slutkunden med en inloggning (vilket alltså inte är möjligt, eftersom Smartlarm inte svarar på sådana frågor). Köp alltså inte SIM-kort från smartlarm.se! De kan uppenbarligen inte hantera prepaid sim-kort längre.

Nytt SIM-kort 2024: Jag skickade efter ett kort från DROAM.com i Holland istället. Det var på 2 GB och kostade under 300 kr inkl frakt och moms. Smartlarms kort kostade 349 kr + dyr frakt och har inte fixat så att frakten försvinner när man beställer ”påfyllning” heller. DROAMs kort var alltså laddat med fyra gånger så mycket data samt även billigare. Droam har bra kundtjänst och man får en egen inloggning och kan se förbrukningen på SIM-kortet per dygn. Man kan där även fylla på kortet själv varvid giltigheten förlängs med ett år (eventuellt dataöverskott bevaras då längre än 1 år). Den enda negativa skillnaden var att det nya kortet från DROAM inte medgav uppkoppling mot nätverket Hi3G Access (=3/Tre/Hutchison) som egentligen fungerade bäst på platsen ifråga. Med efter några justeringar fick jag ändå bra uppkoppling mot Tele2/Telenor.

Det kan finnas ännu billigare alternativ t.ex. här: https://www.bol.com/nl/nl/l/simkaarten-europa/18133/4267922106/ men Droam är den enda jag testat. Ett par leverantörer som verkade väldigt billiga och som jag kontaktade först, visade sig endast sälja större mängder kort: minst 10 eller minst 50 SIM-kort. Hos Droam var det inga problem att beställa ett (1 st) kort: https://droam.com/products/prepaid-data-sim-card?variant=42158653571303

Reolink tipsar om en batteridriven kamera om man vill ha färre kommunikationstillfällen: Reolink Go ("it will communicate with the server every 2-9 minutes").

Det borde med ett överslag innebära c:a 200 kB/dygn och ett SIM-kort skulle därmed räcka flera år (för att bara skicka heartbeats).

Jag är i stort mycket nöjd med Reolinks kamera och i synnerhet med alla inställningsmöjligheter med val att skicka filmer till egen FTP-server och till en eller flera e-postmottagare. Genom att kameran kan skicka pushnotiser till Reolinks app kan man sedan på egen hand, med hjälp av tredjepartsprogramvara såsom Tasker till Android, sätta upp varningssystem så att telefonen spelar upp ordentliga larmljud istället för att bara ”plicka till” som vid vilken avisering som helst [2024: appen verkar uppdaterad, så att det kom ett kort larmljud istället, bättre men fortfarande inte bra nog på egen hand!]. Det hade varit önskvärt med ett larmljud i Reolink-appen som låter tills man stänger av det, samt möjlighet att styra frekvensen för heartbeats (eller mindre storlek på varje heartbeat-meddelande).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *