Och flickan på Södra Brännorna, hon hette Fredrika

I skillingtrycket Sandahls kanon var huvudpersonen en flicka på Söder som hette Fredrika. En flicka med samma namn, men på torpet Södra Brännorna i Strängsered har varit i fokus för min släktforskning under några dagar. Fredrika har även funnits kvar som andranamn i denna släkt, genom flera generationer. Dagens namnsdagsbarn dessutom (19 september 2020)!

Södra Brännorna – eller Brännered som stället tycks heta idag – ligger halvvägs mellan Borås och Jönköping, 7 km söder om Riksväg 40, och hörde på min anfaders, Carl Josefsson Carlströms, tid till den intilliggande gården Tokared.

Carl och hans hustru Anna Kristina Magnidotter fick sex barn varav fem nådde vuxen ålder och bildade familj. En av döttrarna hette Fredrika och hennes öde har, åtminstone för mig, varit okänt fram till för några dagar sedan.

Fredrika Karlström 63 1,2/7 (född den 1/7, döpt den 2/7 1863)

Fredrika arbetade 1890 som piga på ”tomt N:o 34” i Ulricehamn, hos postiljon Åhman och hans hustru Johanna Törning. Den 30 maj detta år lämnade hon sin plats för att emigrera till ”N Amerika”, som så många andra. Jag kunde hitta Fredrika i passagerarlistorna från Göteborgs hamn, där hon med den uppgivna destinationsorten ”Caribo” steg på ångfartyget Romeo som skulle ta henne till Hull i England. Det finns ett fåtal Caribou i USA, men efter att även ha hittat hennes ankomst till New York, i passagerarlistan för fartyget ”City Of Berlin”, stod det klart att det handlade om Caribou, Maine, i USA:s nordöstra hörn.

Här såg dock spåren ut att ta slut och jag funderade på om Fredrika kunde ha dött utan att identifierats – någon dödsnotis stod heller inte att finna. En annan möjlighet var om hon kunde ha bytt namn, vilket inte var ovanligt bland emigranter, men i så fall till vad? Ofta justerades de gamla namnen för att bättre smälta in i språket och samhället. Konstiga svenska namn som Svante och Sten behövde anpassas: Svante blev Swan och Sten Bengtson blev Stone Benson, i ett par exempel från min släktforskning.

Efter de egna misslyckade spårningsförsöken vände jag mig till min hjälpsamma vän Louise i Californien och frågade vad Fredrika kunde ha blivit för namn i Amerika. Hon kom med förslaget ”Freda” och genast fick vi sökträffar på en ”Frida Carlstrom”, som sannolikt var min släkting! Uppgifterna om Frida stämmer vad gäller födelsedatum (Juli 1863 uppges som hennes födelse i amerikanska handlingar och Fredrika var född den 1 juli 1863), ankomstår till Amerika 1890 och faderns namn Carl stämmer likaså. Frida tog sig efter ett par år till delstaten Maine där hon och hennes familj bodde i Perham (uttalsangivelse [PER-uhm]), en ort två mil väster om den ursprungliga destinationen Caribou. Det enda som inte stämmer är att Fridas moders namn står inskrivet som ”Emma” när det skulle vara Anna eller Anna (Chri)stina.

Frida Carlstrom gifte sig den 17 november 1892 i Worcester, Massachusetts med Carl Redin, också han född i Sverige. Carl Redins föräldrar uppgavs i samma äktenskapsregister heta Andreas Johnson och Charlotta.

Äldste sonen Allie föddes i Worcester Massachusetts 1893, varefter familjen flyttade till Perham i norra delen av Main, c:a 6 mil från kanadensiska gränsen. Westmanland, New Sweden (ej att förväxla med den gamla kolonin med samma namn) och Stockholm är små samhällen med svensk anknytning inom ett par mils avstånd från Perham. Där föddes Hildur (levnadsår 1897-1968), Signe (1898-1931) och Runa (1904-c:a 1991).

1905 flyttade familjen ännu en gång, 65 svenska mil i sydvästlig riktning, till Connecticut och samhället Granby, en mil söder om Massachusetts-gränsen. Där bildade sonen Allie familj och drev en mjölkgård. I familjens dödsrunor uppges inga andra anhöriga till Fredrikas döttrar än deras föräldrar och man kan därför dra slutsatsen att sonen Allie var den ende som i sin tur hade barn.

Allie och hans hustru Luella Clark hade två döttrar: Lois Freda f. 1925 och Evelyn Redin f. 1927. Den yngre dottern gifte sig med Roy Burnham, ägare till Burnham Garage och de hade två söner varav den yngre, Dean Carl Burnham inte lever längre (1957 – 1999). Den äldre sonen G. är dock sannolikt i livet (född 1954) med två adresser under 2000-talet, såväl i Granby som New Britain. Från faderns dödsruna 1994 vet vi att G. vid den tiden bodde i New Britain, tre mil söder om Granby.

Fredrika ”Frida” Carlström levde till 1959 och skulle därmed ha fyllt 96 året hon dog.

Hartford Courant (Hartford, Connecticut) · 17 Feb 1959, Tue. Frida hade föregående dag avlidit i sitt hem i Granby.

En reaktion till “Och flickan på Södra Brännorna, hon hette Fredrika

  • 2020-09-23 kl. 20:53:39
    Permalink

    Spännande historia. Levnadsöden är något speciellt som berör. /// Anna

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *