Skrämselpropaganda från One.com

Webbhotellet One.com skickade idag ut ett lågvattenmärke vad gäller marknadsföring – ren skrämselpropaganda – till dem som har sitt domännamn hos SE Direkt (Internetstiftelsen i Sveriges bolag).

SE Direkt har i dagarna sålt sin verksamhet till Loopia och One.com vill med sitt utskick få sina egna kunder att känna sig osäkra, och de ”informerar” därför om ovidkommande saker, som att de inte förnyar ens domän (det har de aldrig gjort eftersom de inte har med den att göra!), och annat som får det att framstå som att något kan komma att sluta fungera, om man inte skriver över domänen på dem Användaren lotsas lömskt igenom de exakta stegen som behöver tas för att anmäla flytt av domänen till One.com.

Mejlet i något avkortad form följer nedan (jag tog bort momenten under ”fyra enkla steg” och rödmarkeringarna är mina egna, för att belysa de värsta skrivningarna!)

Hej [Förnamn]!

Ditt webbutrymme och din e-post för din domän [domännamn].se hanteras för närvarande av One.com, men SE Direkt är registrar för din domän.
Vi har nyligen fått veta att SE Direkt har beslutat att sälja alla sina kunder till Loopia, ett annat webbhotellsföretag.
Du kan få mer information om det här: https://www.sedirekt.se/loopia-tar-over-se-direkts-kunder-12-feb/

Vidta åtgärder innan 10 februari – rädda din domän
One.com är för närvarande inte registrar för [domännamn].se. Det betyder att vi inte förnyar din domän och kan därför inte heller garantera att den fungerar som den ska.
Vi vill hjälpa dig att säkerställa att din domän fortsätter att förnyas. Flytta [domännamn].se till One.com så att vi kan hjälpa dig med förnyelsen av den.
Eftersom vi verkligen uppskattar dig som kund bjuder vi på förnyelseavgiften de kommande 3 åren. Vi bjuder även på kostnaden för Domain Lock Security och DNSSEC i 3 år.
Det är viktigt att du vidtar åtgärder innan den 10 februari eftersom SE Direkt kommer att lämna över din domän till Loopia efter det.
Att flytta domänen kommer inte att påverka ägarskapet av den, eller innehållet i e-posten eller på webbutrymmet. Flytten kommer bara att göra din domän säkrare och enklare att hantera.

Tre kostnadsfria år med ökad säkerhet
Du har redan ett webbutrymme och din e-post hos oss så om du väljer att även ha One.com som registrar för [domännamn].se kommer du att få följande fördelar:
1) Din domän [domännamn].se kommer att förnyas kostnadsfritt de kommande 3 åren* av One.com
2) Vi signerar automatiskt [domännamn].se med DNSSEC, vilket ökar säkerheten för din domän.
3) Du får Domain Lock utan kostnad. Domain Lock är en säkerhetsförbättring för att förhindra obehörig flytt av din domän.

* Efter de första 3 åren kommer domänavgiften att vara 168,75 SEK (135 SEK + moms) istället för 255 SEK (204 SEK + moms) som du har betalt tidigare.

[Här ”glömmer” One.com att upplysa om att Loopias ordinarie pris för en .se-domän för närvarande är 149 kr inkl moms/år, alltså 20 kr billigare än deras eget! Istället jämför man sitt eget ord. pris med priset som SE Direkt hade tidigare.]

Fyra enkla steg
Öka säkerheten för [domännamn].se i fyra enkla steg:
Hämta ditt användarnamn o.s.v… [One.com beskriver här i detalj hur man anmäler flytten av sin domän, hur man hämtar sitt lösenord och fyller i ”auth-ID” / ”Auktoriseringskod”.]

”Med vänlig hälsning
One.com”

Jag vill med detta visa hur fula One.com är i sin marknadsföring – det är ett utstuderat och medvetet vilseledande mejl. Låt vara att varje mening i mejlet är sann, men syftet är att skrämma sina webbhotellkunder till att skriva över även domännamnet på One.com!

Tillägg 2019-04:

Här kan tilläggas att Loopia också har börjat med fula knep: de skickar ut fakturor till kunderna som de tagit över, fakturor på dyra ”domänpaket”, som inget avtal ingåtts om. De stryker villigt fakturan och skickar en ny avseende endast domännamnet (149 kr per år är ett normal pris för en .se-domän) vilket är bra. Men man får inte skicka regelrätta fakturor på tjänster eller varor som inte beställts eller ingåtts avtal kring. De betraktar domänpaketet som ett erbjudande som man inte behöver betala, men samtidigt har de inkluderat domännamnet i samma paket och informerar inte om att fakturan är ett erbjudande. Detta är mycket dåligt skick, och besvärande för företagare som får in fakturor i bokföringen som inte hör hemma där, och som måste upphävas med kreditfaktura från leverantören.

Dessutom är informationen om domänpaketet skriven på ett sätt så att en ”vanlig människa” inte begriper vad det egentligen är för något. Loopia synes förbinda sig att köpa in domännamnet å dina vägnar, om du missar att betala för det, så att du kan få tillbaka det, när du väl kommer på att betala…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *